Wat kost de jaarrekening van een zzp’er?

De kosten van de jaarrekening van een zzp’er worden voor het grootste deel bepaald door het aantal boekingen per jaar. Voor een jaarrekening met weinig jaarlijkse boekingen liggen de kosten tussen de €250 en €600. Een zzp’er die een groot aantal boekingen te verwerken heeft betaalt al snel €750 tot €1200 voor de jaarrekening.

Boekingen per jaarPrijs jaarrekening ZZP
0 - 100€250 - €600
100 - 250600 - €750
250 - 500€750 - €900
500 - 1000€900 - €1200

Hieronder laat ik aan de hand van een makkelijk voorbeeld zien hoe je als zzp’er de kosten voor de jaarrekening kunt inschatten.

Wat vind je in dit artikel?

Bepalen wat de jaarrekening gaat kosten in 3 stappen

De kosten van de jaarrekening worden grofweg bepaald door de tijd die een boekhouder of accountant kwijt is aan het opstellen van de jaarrekening en het uurtarief. 

Stel jezelf de volgende vragen om in te schatten wat de kostprijs van jouw jaarrekening gaat worden:

  • Hoeveel boekingen moeten er jaarlijks gemaakt worden?
  • Bezit je vaste activa?
  • Wat is het uurtarief van de boekhouder of accountant?

1. Hoeveel boekingen moeten er gemaakt worden per jaar?

Het aantal boekingen wordt in principe bepaald door twee factoren: het aantal facturen en het aantal banktransacties.

Tegenover alles wat je inkoopt of verkoop staat een factuur of bon. Deze moeten allemaal verwerkt worden in je administratie. Daarnaast moeten ook alle banktransacties van de bankrekening ingeboekt worden.

Iedere factuur of banktransactie staat gelijk aan één boeking. 

Probeer in te schatten hoeveel banktransacties, inkoop- en verkoopfacturen jij iedere maand te verwerken hebt. Vermenigvuldig dit met 12 en je hebt een globale schatting van het aantal boekingen per jaar.

2. Bezit je vaste activa?

Vaste activa zijn alle bezittingen met een waarde van €450 of meer die op naam van je bedrijf staan. Voorbeelden zijn een auto die op de zaak staat, een machine of een laptop. 

Ieder jaar mag je een stukje van de waarde van je activa afschrijven. Deze afschrijving moet je berekenen en vervolgens verwerk je de afschrijving in de boekhouding.

Dit zijn dus ook boekingen die je boekhouder moet verrichten voor het opstellen van de jaarrekening. Het berekenen van de afschrijving en het verwerken van de afschrijving in de boekhouding is niet super veel werk.

Ga voor het berekenen van het aantal jaarlijkse boekingen uit van twee extra boekingen per vast activum.

3. Het uurtarief van de boekhouder of accountant

Een andere belangrijke factor in de berekening van de kosten voor de jaarrekening wordt bepaald door het uurtarief van je boekhouder of accountant. Deze variëren sterk. 

Kleine boekhouders vragen meestal tussen de 60 en 80 per uur. De gemiddelde accountant zit als snel op €100 – €150 per uur.

Voor een zzp’er is het meestal niet nodig om een accountant in te huren voor het opstellen van de jaarrekening. 

Voorbeeld berekening

Om bovenstaande uitleg te verduidelijken aan de hand van een voorbeeld heb ik hieronder eerst een berekening gemaakt van het aantal boekingen en daarna een berekening van de totale kosten aan de hand van verschillende uurtarieven.

Gegevens Boekingen
35 verkoopfacturen24
200 inkoopfacturen100
400 banktransacties200
1 laptop2
1 printer2
Totaal aantal boekingen328

Nadat je het aantal jaarlijkse boekingen hebt ingeschat, kan je voor jezelf bepalen of je de jaarrekening door een boekhouder, een klein accountantskantoor of een groot accountantskantoor laat opstellen. 

Omdat het om dit voorbeeld om de jaarrekening van een zzp’er gaat kiezen we voor een boekhouder. 

BoekingenBoekhouderAccountant
0 - 100€250 - €600€500 - € 850
100 - 250 €600 - €750€850 - €1050
250 - 500€750 - €900€1050 - €1350
500 - 1000€900 - €1200€1350 - €1800

Als we voor een boekhouder zouden kiezen, komt de prijs voor de jaarrekening in dit voorbeeld dus uit op €750 – €900.

Let op: de jaarrekening is niet de enige kostenpost

Veel beginnende zzp’ers denken dat de kosten van de jaarrekening de enige kosten zijn als het gaat om de boekhouding. Dit is zeker niet het geval. Als je een eenmanszaak hebt, krijg je ook te maken met kosten voor:

  • De aangiften omzetbelasting;
  • De aangiften inkomstenbelasting.

Houd er dus rekening mee dat het totale kostenplaatsje van de administratie hoger uitvalt dan enkel de kosten voor het laten opstellen van de jaarrekening.

Hoe kan je besparen op de kosten van de jaarrekening?

Bespaar niet op de jaarrekening door de goedkoopste boekhouder te kiezen!

Het spreekwoord goedkoop is duurkoop is hier zeker op zijn plaats. Iedereen mag zich boekhouder noemen. Kies dus nooit zomaar de eerste de beste goedkope boekhouder die je tegenkomt maar check altijd hoelang de boekhouder al actief is, of hij een nette en betrouwbaar ogende website heeft, de reviews op onafhankelijke review websites enzovoort. Probeer altijd te kiezen voor een boekhoudkantoor dat een goede naam heeft en dus ook iets te verliezen heeft als ze een puinhoop van jouw boekhouding zouden maken. 

De titel accountant is een beschermd. Daarom kan je er bij een accountantskantoor eerder vanuit gaan dat ze aan de kwaliteitsnormen van de brancheorganisatie voldoen. Maar daar betaal je dus ook wat extra voor. 

Hoe bespaar je dan wel op de jaarrekening?

Je kunt de kosten van de jaarrekening laag houden door ervoor te zorgen dat de boekhouder of accountant zo min mogelijk tijd kwijt is aan het opstellen van de jaarrekening. Dit doe je door de volgende tips in acht te nemen:

  • Lever alle facturen netjes aan;
  • Doe zo min mogelijk privé uitgaven via de zakelijke pas;
  • Zorg ervoor dat de boekhouder duidelijk kan zien waar facturen of banktransacties betrekking op hebben zodat hij dit niet aan jou hoeft te vragen.

Vragen of opmerkingen?

Heb jij vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stel ze hieronder en we reageren zo snel mogelijk!