De 3 beste boekhoudprogramma’s voor zzp’ers

Het is voor iedere ondernemer essentieel dat de boekhouding op orde is. Zonder degelijke administratie verlies je het overzicht en kan je voor nare verassingen komen te staan.

Als zzp’er ben je vaak genoodzaakt om zelf je boekhouding bij te houden. Het is voor jou daarom extra belangrijk dat je een goed boekhoudpakket uitkiest.

Ik heb als bedrijfseconoom en zzp’er met verschillende boekhoudprogramma’s in de praktijk gewerkt. Daarnaast heb ik voor de ZZP Gids meer dan 15 boekhoudprogramma’s met elkaar vergeleken en beoordeeld op de belangrijkste punten voor zzp’ers.

Mijn top 3 boekhoudprogramma’s voor zzp’ers:

#1 e-Boekhouden.nl

De eerste op de lijst is e-Boekhouden.nl. De uitgebreide review lees je hier. Dit boekhoudprogramma komt als beste uit de test voor zowel freelancers als zzp’ers met een webshop of winkel. Daarnaast vinden wij de support van e-Boekhouden de beste in de branche.

De voordelen van e-boekhouden.nl

Een uitgebreid pakket zonder poespas

e-Boekhouden.nl is een uitgebreid boekhoudprogramma dat toch zeer overzichtelijk is. Het programma ziet er niet heel fancy uit maar dit draagt in mijn optiek juist bij aan het gebruiksgemak. 

De beste klantenservice in de branche

Ook zonder boekhoudkennis moet je als zzp’er makkelijk uit de voeten kunnen met e-Boekhouden.nl. Mocht je er toch een keer niet uitkomen dan is er de uitstekende helpdesk. De helpdesk reageert zeer snel op vragen en meestal ben je met één berichtje prima geholpen. Mocht de vraag toch complexer zijn, dan schromen ze niet om je te bellen voor nadere uitleg. 

Zeer uitgebreide kennisbank

Direct vanaf het moment dat je inlogt, zie je op het beginscherm een aantal video’s die uitleg geven over hoe e-Boekhouden.nl werkt. De video’s duren enkele minuten en leggen beknopt uit hoe je direct kunt beginnen met je boekhouding. Heel handig voor als je net begint met boekhouden en de basis nog moet leren.

Super handig je facturen maken en verzenden

Het maken en verzenden is ook erg makkelijk en intuïtief. Maak simpelweg een factuur aan, voer de factuurdatum en het factuurnummer in, voeg een product of dienst toe en geef vervolgens aan of de factuur klaargezet moet worden om naar je klant te versturen of dat hij alleen ingeboekt moet worden in je administratie.

De nadelen van e-Boekhouden.nl

Het inscannen van bonnen en facturen is niet gratis.

Dit is in mijn meteen ogen het grootste minpunt van e-Boekhouden.nl. Het inscannen van bonnen en facturen is onmisbaar als je weinig tijd kwijt wilt zijn aan je boekhouding. Bij 50 facturen per maand worden betaal je ongeveer €4,50 tot €12,50 extra per maand afhankelijk van het aantal creditpunten dat je koopt. 

Het boeken van de bank werkt niet lekker door

Bij het toewijzen van de tegenrekening moet je steeds de volgende banktransactie zelf aanklikken. Andere boekhoudprogramma’s doen dit beter door na elke boeking automatisch de volgende aan te bieden. Al met al is dit niet een heel groot minpunt maar ik vind het toch fijn om lekkere flow te hebben in het boekwerk.

e-Boekhouden.nl: de kosten

E-boekhouden is de eerste 15 maanden gratis te gebruiken. Daarna betaal je €9,95 per maand. 

#2 Moneymonk

Op nummer twee staat MoneyMonk. Hierbij moet wel gezegd worden dat Moneymonk alleen voor de dienstverlenende zzp’er is en dus niet voor zzp’ers met bijvoorbeeld een webwinkel. 

De voordelen van Moneymonk

Je kunt Moneymonk gratis gebruiken

Wat meteen opvalt is dat Moneymonk een gratis pakket aanbiedt. Het pakket voor projectmanagement. Je kunt hiermee gebuikt maken van verschillende functionaliteiten zoals uren- en onkostenregistratie. Een handig softwarepakket voor als je wel uren, ritten en kosten wil bijhouden maar nog geen behoefte hebt aan de volledige boekhouding. 

Vrijwel geen boekhoudkennis nodig

Moneymonk is erg intuïtief waardoor je zelf weinig boekingen hoeft te maken of bezig hoeft te zijn met de boekhouding. Daar komt bij dat Moneymonk over een goede helpdesk beschikt waardoor je niet lang hoeft te wachten als je hulp nodig hebt. Zowel telefonisch als per mail is de klantenservice goed bereikbaar. 

Bijhouden van uren en projecten is een fluitje van een cent

Het bijhouden van uren en projecten is heel makkelijk gemaakt in moneymonk. Klantgegevens worden door een koppeling met de KvK makkelijk ingeladen waardoor je ze zelf niet hoeft in te voeren. Uren kunnen direct aan je klanten gefactureerd worden. Het is ook mogelijk om offertes op te stellen.

Inscannen van bonnetjes werkt goed

Moneymonk beschikt over een scanfunctie waardoor het heel makkelijk is om een ontvangen bon te fotograferen en in te lezen in je boekhouding. Dit bespaart een hoop tijd omdat je zo de bon nauwelijks nog zelf hoeft in te boeken. 

De nadelen van Moneymonk

Geen automatische incasso mogelijk

Moneymonk heeft het erg gemakkelijk gemaakt om facturen te verzenden naar klanten. Je kunt zelf een betaallink bij de factuur voegen zodat het nog makkelijk voor je klanten wordt om te betalen. 

Het plaatsje was in mijn ogen compleet geweest als je een automatische incasso kon aanmaken zodat er automatisch een maandelijks bedrag afgeschreven kan worden. Handig als je je klanten de mogelijkheid wil geven om een abonnement bij je af te sluiten.

Moneymonk: De kosten

#3 Informer Online

De nummer 3 is Informer Online. Dit boekhoudprogramma richt zich voornamelijk op zzp’ers en mkb’ers. Het grote voordeel van Informer Online is dat er enorm veel mogelijk is. 

De voordelen van Informer Online

Uitgebreid inzicht in de cijfers

Het Dashboard van Informer Online geeft een uitgebreid beeld van de financiële stand van zaken. Je hebt direct inzicht in de voorlopige balans en resultatenrekening. Opzich heb je dit niet per se nodig als zzp’er maar het is wel fijn om te weten hoe je er voor staat.

Gebruiksgemak

Als je Informer Online voor de eerste keer opstart krijg je direct een uitgebreide rondleiding van zo’n 20 minuten. Na het afronden van de rondleiding ben je op de hoogte van alles wat je met Informer Online kunt doen. Mocht er toch iets niet duidelijk zijn dan biedt Informer Online een prima klanten service. 

Apps koppelen aan je boekhouding

Informer Online biedt de mogelijkheid om apps als Dropbox, Mollie en Paypall te koppelen aan je boekhouding. Zo kunnen mutaties vanuit deze apps direct ingelezen worden in je boekhouding. Dit scheelt erg veel inboektijd als je veel gebruik maakt van bijvoorbeeld Paypall.

Facturatie, herinneren en aanmanen

Informer Online maakt het maken van facturen, herinneringen en aanmaningen heel makkelijk en overzichtelijk. De functie aanmanen mis ik bij veel boekhoudprogramma’s. Zeker als je veel verschillende klanten hebt neemt de kans toe dat er klanten tussen zitten die te laat of zelfs helemaal niet betalen. In die situatie is Informer Online dus zeker een aanrader. 

De nadelen van Informer Online

Het registreren van ritten en uren is wat ingewikkeld

Bij het invullen van ritten en uren in Informer Online moet je naar mijn mening erg veel onnodige dingen invullen voor de uren en ritten in je administratie staan. Hierdoor ben je er meer tijd aan kwijt dan bij andere boekhoudprogramma’s.  

Informer Online: De kosten