Mijn ervaringen met e-boekhouden

Het bijhouden van een goede boekhouding kan van levensbelang zijn voor je bedrijf. Daarom is het belangrijk dat je een boekhoudprogramma kiest dat aansluit bij jouw behoeften als ondernemer. 

Na mijn studie bedrijfseconomie heb ik bij verschillende administratiekantoren gewerkt waar ik ook enkele jaren ervaring heb opgebouwd met e-boekhouden. Hierdoor kan ik een redelijk betrouwbaar beeld geven van wat wel en niet goed werkt. 

Wat vind je in dit artikel?

Hoe beoordeel ik een boekhoudprogramma?

Om de boekhoudprogramma goed te kunnen beoordelen moeten we eerst vaststellen welke factoren de kwaliteit van een boekhoudprogramma bepalen. 

Op basis van wat ik in de praktijk ben tegengekomen beoordeel ik een boekhoudprogramma op basis van de volgende kenmerken:

  • Het gebruiksgemak van de verschillende functies;
  • Wat zijn de voor- en nadelen van het programma;
  • Het gebruiksgemak van het indienen van de btw-aangiften;
  • De overzichtelijkheid van de financiële stand van zaken;
  • De klantenservice en andere hulpbronnen.

Hierna bespreek ik stap voor stap wat de voor- en nadelen van e-boekhouden.nl zijn op basis van bovenstaande kenmerken.

De voordelen van e-boekhouden.nl

Een functie die ik erg belangrijk vind voor het gebruiksgemak van een boekhoudpakket is het inlezen van facturen. Dit houdt in dat je je facturen kan uploaden in het pakket waarna ze automatisch worden ingeboekt in je boekhouding.

Dit maakt het inboeken niet alleen makkelijk, het zorgt er ook voor dat je de factuur direct bij de boeking hebt waardoor het makkelijker is om de boekhouding later te controleren. Daarnaast heb je meteen een back-up voor je facturen omdat ze worden opgeslagen in de cloud.

E-boekhouden.nl hanteert een wat ongebruikelijke werkwijze voor het uploaden en verwerken van de facturen. 

Ik moest even wennen aan het systeem van inlezen en automatisch inboeken maar nadat ik er een tijd mee gewerkt heb, vind ik dat e-boekhouden.nl op dit vlak  beste uit de test komt.

Het inscannen en automatisch verwerken van de facturen werkt zo:

In het archief kan je mappen aanmaken waar je je facturen in opslaat. Hierdoor kan je mooi het overzicht bewaren. Ik maak zelf altijd aparte mappen per jaar en verdeel de jaren vervolgens onder per kwartaal.

Je kunt je facturen in de mappen zetten door ze te uploaden of door ze te mailen naar je eigen e-boekhouden.nl mailadres. Dat laatste is erg handig omdat je zo de facturen die je ontvangt in je mail direct kunt doormailen naar het boekhoudpakket.

Vervolgens kan je een factuur automatisch in je boekhouding laten verwerken door via je rechter muisknop op de optie “invoeren als mutatie” te klikken. Als e-boekhouden.nl de factuur herkent wordt hij automatisch ingeboekt. Als de factuur niet herkent wordt moet je e-boekhouden.nl een handje helpen door de juiste tegenrekening in te voeren. De volgende keer zal e-boekhouden de factuur dan wel automatisch herkennen.

Mijn mening over het inscannen en automatisch herkennen

Het aanmaken van mappen waar je facturen in kunt plaatsten is een functie die de meeste boekhoudprogramma’s niet bieden. Ik vind dit erg handig omdat je zo een duidelijk overzicht van je facturen kan maken in het boekhoudprogramma.

E-boekhouden.nl maakt het heel makkelijk om de factuur te zien bij de boekingen die je hebt gemaakt. Daardoor wordt het heel makkelijk om bijvoorbeeld aan het eind van het jaar bij het maken van de jaarrekening alle boekingen te controleren. Dit verkleint in mijn ogen de kans op fouten aanzienlijk.

Een andere mooie bijkomstigheid is dat je facturen zo veilig zijn opgeslagen in de cloud. E-boekhouden.nl voldoet aan strenge eisen op het gebied van cyberveiligheid waardoor ik vertrouwen heb in de veiligheid van mijn gegevens.

De eerste 14 maanden gratis.

Ik ben nog geen boekhoudprogramma tegengekomen dat zo voordelig is als e-boekhouden.nl. Als je een klein bedrijf hebt of zzp’er bent is e-boekhouden zonder enige twijfel de voordeligste optie. De meeste zzp’ers kunnen in mijn ogen prima uit de voeten kunnen met het Zzp/Mini pakket.

TIP: Mijn ervaring met zzp’ers is dat ze pas over de 240 boekingen per jaar uitkomen als er veel privé aankopen met de zakelijke bankpas gedaan worden. Een banktransactie geldt namelijk ook als boeking. Maak daarom het liefst één keer per maand een bedrag over naar je privé rekening en doe daar je privé uitgaven mee. Zo blijf je waarschijnlijk onder de 240 boekingen en betaal je slechts €9,95 per maand.

Daarnaast is e-boekhouden de eerste 14 maanden gratis. Erg handig als je net start als zzp’er en je omzet het eerste jaar waarschijnlijk iets lager is.

Een facturen maken en verzenden is zo gepiept.

Wat ik vooral erg fijn vind is dat je zelf een factuur kan ontwerpen. Zo hoef je niet de saaie standaard factuur naar je klant te sturen maar kan je er een mooi en professioneel ontwerp van maken.

Het maken en verzenden is ook erg makkelijk en intuïtief. Maak simpelweg een factuur aan, voer de factuurdatum en het factuurnummer in, voeg een product of dienst toe en geef vervolgens aan of de factuur klaargezet moet worden om naar je klant te versturen of dat hij alleen ingeboekt moet worden in je administratie.

Als je de factuur naar je klant wilt sturen vind je onder de optie ‘e-mailen’ alle facturen die je klaargezet hebt om te versturen naar je klant. Hier kan je de begeleidende tekst aanpassen en eventueel extra bijlagen toevoegen.

Wat verder direct opvalt bij het gebruik van e-boekhouden.nl is het gebruikersgemak. Ondanks dat het pakket zeer uitgebreid is en veel functionaliteiten biedt, is e-boekhouden.nl ook voor onervaren gebruikers overzichtelijk en intuïtief opgebouwd.

Niet fancy, wel overzichtelijk.

Je ziet duidelijk dat de makers van e-boekhouden.nl ervoor kiezen om door middel van een eenvoudig design het programma overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te houden. En dat werkt. Het design mag er dan saai uitzien, het zorgt er wel voor dat alles heel duidelijk ingedeeld en makkelijk vindbaar is.

Bij veel andere boekhoudprogramma’s zie je soms door de bomen het bos niet meer. Allerlei knoppen en opties ontnemen de overzichtelijkheid van het programma. Dit geldt dus zeker niet voor e-boekhouden.nl. 

Na het inloggen vind je in het midden van je scherm direct een overzicht met video’s die uitleg geven over de verschillende mogelijkheden die e-boekhouden.nl biedt.

De belangrijkste functies (boekhouden en factureren) zijn meteen goed vindbaar op de bovenste taakbalk. Klik je een van deze functies aan, dan worden ze netjes onderverdeeld in subtaken op de linker taakbalk:

Natuurlijk is het even wennen als je een nieuw programma leert kennen. Maar als je de instructievideo’s bekijkt, wordt je snel wegwijs gemaakt.

E-boekhouden.nl maakt het erg makkelijk voor nieuwe gebruikers om het boekhouden onder de knie te krijgen.

Direct vanaf het moment dat je inlogt, zie je op het beginscherm een aantal video’s die uitleg geven over hoe e-boekhouden.nl werkt. De video’s duren enkele minuten en leggen beknopt uit hoe je direct kunt beginnen met je boekhouding. Heel handig voor als je net begint met boekhouden en de basis nog moet leren.

Kom je er niet uit? Dan is er de supportknop.

Voor meer gedetailleerde uitleg druk je boven in je scherm op de knop support waarnaar er een pop-up scherm verschijnt. Hier vind je de kennisbank, handleidingen, videotrainingen en cursussen.

De kennisbank is handig voor als je een snelle vraag hebt.
Ik gebruik de kennisbank als ik ergens even niet uitkom en snel wil opzoeken hoe het zit. Je typt de vraag in die je hebt en er rolt een soort FAQ scherm uit die iedere gerelateerde vraag beknopt beantwoord. Ik gebruik de kennisbank voor het oplossen vrijwel al mij vragen.

Zoek je gedetailleerde uitleg over de functies? Klik dan op de knop handleidingen.
Onder de knop handleidingen vind je een stuk of 75 zeer gedetailleerde handleidingen in pdf die uitleg geven over de verschillende functies die e-boekhouden.nl biedt. Deze kwamen zeer goed van pas toen ik net kennis maakte met e-boekhouden.nl en bijvoorbeeld een bankkoppeling wilde maken.  

Kom je er niet uit via de kennisbank of handleidingen? Dan kan je altijd nog de helpdesk inschakelen. Dit brengt mij op het volgende positieve punt van e-boekhouden.nl.

De helpdesk is een van de beste in de branche

Ik heb zelf verschillende keren contact gehad met de helpdesk. Ik ben altijd zeer vlot en goed geholpen. Als ik een vraag heb, stel ik die via het contactformulier waarbij ik altijd mijn telefoonnummer invul en de supportafdeling toestemming geef om mee te kijken in mijn e-boekhouden.nl account. Meestal krijg ik antwoord per mail en een enkele keer ben ik gebeld zodat de support live mee kon helpen mijn probleem op te lossen.

In mijn ogen scoort e-boekhouden.nl een 10 op het gebied van hulp en support.

De nadelen van e-boekhouden.nl

In mijn beleving is e-boekhouden.nl het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers en kleine bedrijven. Dat neemt niet weg dat ook e-boekhouden.nl verbeterpunten heeft.

Het inscannen van bonnen en facturen is niet gratis.

Dit is in mijn meteen ogen het grootste minpunt van e-boekhouden.nl. Het inscannen van bonnen en facturen is onmisbaar als je weinig tijd kwijt wilt zijn aan je boekhouding. Als je geen gebruik maakt van deze dienst moet je alle facturen apart inboeken. Dit is niet heel veel werk als je maar een handje vol facturen hebt, maar als het er zo’n 50 per maand worden gaat dit al snel 2,5 uur per maand kosten. Als je die 2,5 uur afzet tegen je uurtarief wordt het al snel voordeliger om een extra bedrag te betalen aan e-boekhouden.nl zodat het inboeken automatisch verloopt.

Betalen voor het automatisch inboeken van je facturen doe je via creditpunten. Eén boeking kost je één credit. Stel, je wil 50 facturen per maand inscannen, dan kost het je 50 creditpunten per maand.

Afhankelijk van hoeveel creditpunten je in één keer aanschaft kost het inscannen van 50 bonnen/facturen per maand je €12,50 tot €4,50 bovenop de vaste kosten voor e-boekhouden.nl.

CreditsPrijsPrijs per credit
50€12,50€0,25
250€47,50€0,19
1000€120€0,12
2000€180€0,09

Zeker geen schrikbarend bedrag maar ik betaal toch liever een vast bedrag per maand zodat ik weet waar ik aan toe ben.

Het boeken van de bank werkt niet lekker door

E-boekhouden.nl biedt de mogelijkheid om je bankafschrift in te lezen. Zo hoef je niet alle banktransacties zelf in te boeken. Het enige dat jij nog moet doen is een tegenrekening toewijzen aan de banktransacties.

Bij het toewijzen van de tegenrekening moet je steeds de volgende banktransactie zelf aanklikken. Andere boekhoudprogramma’s doen dit beter door na elke boeking automatisch de volgende aan te bieden. Al met al is dit niet een heel groot minpunt maar ik vind het toch fijn om lekkere flow te hebben in het boekwerk.

Voor ieder functie een nieuwe pop-up.

Iedere keer dat je een functie aanklikt in e-boekouden.nl opent er een nieuw pop-up venster. Daarmee bedoel ik dus niet een nieuw tabblad in je browser.

Dit kan soms vervelend zijn omdat er tijdens het werken aan je boekhouding opeens 10 pop-up vensters open staan. Ik zou het fijner vinden als de functies geopend werden in een nieuw tabblad om beter het overzicht te kunnen bewaren.

Wat zeggen andere gebruikers?

Mijn review van e-boekhouden.nl is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Om een nog completer beeld te scheppen vind ik het belangrijk om te kijken wat andere van e-boekhouden zeggen.

Trustpilot is een betrouwbare bron als het gaat om reviews. E-boekhouden .nl krijgt van de 1127 stemmen gemiddeld een 4,8.

E-boekhouden heeft de meeste stemmen én de hoogste scoren op trustpilot. Ook hier komt e-boekhouden dus als beste uit de test.

Mijn review in het kort

E-boekhouden.nl is in mijn ogen het beste boekhoudprogramma voor zzp’ers en kleine bedrijven. Dit komt vooral omdat de functies erg uitgebreid zijn maar toch makkelijk te leren voor onervaren gebruikers. Als je ergens niet uitkomt of vragen hebt wordt je goed en snel geholpen door de support afdeling, de videotrainingen en de handleidingen.

Klein minpunten is dat je moet bijbetalen voor het automatisch inboeken van facturen. Echter, als je de totaalprijs bekijkt voor een zzp’er of kleine ondernemer is e-boekhouden nog steeds een van de goedkoopste opties.

Al met al zou e-boekhouden.nl mijn nummer 1 keuze zijn voor als je net start met je onderneming. Het is de eerste 14 maanden gratis en je hoeft zelfs geen betaalgegevens in te vullen als je een account opent. Mijn advies is dus om gewoon even een account aan te maken en eens rond te kijken. Boek een paar facturen in en kijk of het programma iets voor jou is. Ik denk zeker dat je zeker overtuigd zult raken.