Mijn ervaringen met MoneyMonk – een eerlijke review

Als zzp’er is van levensbelang voor je onderneming dat je een goede boekhouding bijhoudt. Daarnaast kan een goed werkende uren-, rit- en projectadministratie je leven makkelijker maken en er voor zorgen dat je meer tijd overhoudt voor je kerntaken.

Moneymonk probeert boekhouding en urenregistratie samen te voegen om zo het ideale programma te zijn voor de zzp’er. Maar is dit ook gelukt? Wat zijn de grote voordelen én nadelen van dit programma? Ik deed uitgebreid onderzoek naar deze vraag en hieronder lees je mijn bevindingen.

Wat vind je in deze MoneyMonk review?

Hoe werkt MoneyMonk?

MoneyMonk is een combinatie tussen een urenregistratiepakket en een boekhoudpakket. Kort samengevat kan je met MoneyMonk projecten, uren en ritten bijhouden. De uren kan je desgewenst factureren aan je klanten en vervolgens verwerk je de facturen samen met de inkoopfacturen in je boekhouding. 

MoneyMonk richt zich dus puur op de dienstverlenende ondernemer en niet op ondernemers die producten verkopen. Hieronder beschrijf ik stap voor stap het proces in MoneyMonk. Aan het eind van het artikel vertel ik of ik MoneyMonk zou aanbevelen aan mijn mede-zzp’ers.

Het proces in MoneyMonk​

De aanmelding en het dashboard

De aanmeldprocedure in MoneyMonk verliep erg soepel. Je krijgt eerst drie vragen om te checken of MoneyMonk wel het juiste programma is voor jou. Vervolgens krijg je de optie om gratis gebruik te maken van de opstartservice. Dit houdt in dat je gebeld wordt door een medewerker die je een persoonlijke rondleiding door het programma geeft. 

Als de aanmelding compleet is kom je bij het dashboard. Mijn eerste indruk is dat het er simpel en overzichtelijk uit ziet. Aan de rechter kant heb je het menu dat onderverdeeld is in logische submenu’s en in het midden van je scherm zie je hoe je bedrijf er financieel voorstaat aan de hand van een aantal belangrijke gegevens zoals de omzet, openstaande inkoopfacturen en nog te betalen btw. 

Projecten, uren en ritten registreren

Het registreren van je uren begint bij het aanmaken van een project. Je kunt bijvoorbeeld voor iedere klant een apart project maken maar je kunt ook een project aanmaken voor interne werkzaamheden. Erg handig als je wilt bijhouden hoeveel tijd je intern kwijt bent aan bijvoorbeeld acquisitie of administratie. 

Als je een project aan wil maken voor een klant, voer je eerst de klant in. Een nieuwe klant maak je aan door simpelweg de naam van het bedrijf van je klant in te voeren. Vervolgens kan je door een handige koppeling met het KvK-register de gegevens van je klant automatisch laten aanvullen. Dat scheelt tijd!

Nadat je een project aangemaakt hebt, is het tijd om je eerste uren te registreren. Dit kan je doen door de tijd simpelweg in te vullen of via een kloksysteem. Dit werk naar mijn mening erg soepel en behoeft geen verdere uitleg. 

Naast het registreren van je uren heb je ook de mogelijkheid om ritten en onkosten te registreren per project.

Offertes en facturen versturen

Je wilt de uren die je gewerkt hebt natuurlijk kunnen factureren aan je klanten. Dit doe je met MoneyMonk eenvoudig door in het betreffende project de knop “te factureren” aan te klikken. 

Hou je je uren niet in MoneyMonk bij? Dan is het uiteraard ook mogelijk om de factuur zelf in te voeren zonder dat je daarvoor eerst uren in MoneyMonk hoeft te registreren.

Er is een mogelijkheid om klanten periodiek te factureren. Erg handig als je met abonnementen werkt.  

MoneyMonk biedt de mogelijkheid om de facturen naar eigen wens te ontwerpen. je kunt een eigen logo toevoegen, het briefpapier wijzigen en andere aanpassingen doen in de indeling van de factuur. 

Offertes versturen. Dit werkt ongeveer hetzelfde als het verzenden van een factuur. Je voegt de klant toe, de datum en de omschrijving van de werkzaamheden, verzenden en klaar. 

Inkoopfacturen inboeken

Als freelancer of zzp’er zal je geen enorme hoeveelheid inkoopfacturen te verwerken hebben. Toch is dit met MoneyMonk erg eenvoudig te doen. 

Je hebt hierbij twee opties: je voert de inkoopfactuur handmatig in of je upload te inkoopfactuur en laat MoneyMonk de gegevens “scannen” en invullen. 

De inkoopfactuur laten scannen door MoneyMonk. Hiervoor upload je eerst de facturen in het tabblad bestanden. Klik een inkoopfactuur aan en druk je op de knop ‘verwerk bestand’ en vervolgens op ‘scannen’. MoneyMonk vult nu automatisch de datum en het bedrag van de inkoopfactuur in in de boeking. 

Een mooie bijkomstigheid is dat er meteen gezocht wordt naar een bijhorende banktransactie. Als MoneyMonk de transactie heeft gevonden wordt de factuur gekoppeld.

De bankkoppeling

Je kunt je banktransacties op drie manieren invoeren in MoneyMonk:

  • Handmatig invoeren 
  • Bankafschriften inlezen via een MT940 bestand
  • Je bankrekening koppelen aan MoneyMonk

Het handmatig invoeren doe je door één voor één de banktransacties in te voeren. Een tijdrovend klusje dat ik zeker zou afraden. 

De bankafschriften inlezen met een MT940 bestand werkt prima. Je download het MT940 bestand via internetbankieren en uploadt hem in MoneyMonk. Vervolgens kan je transacties koppelen aan in- en verkoopfacturen of een tegenboeking maken.

Je bankrekening koppelen. Dit betekend simpelweg dat alle transacties automatisch worden ingelezen in MoneyMonk via een verbinding. Je hoeft dan dus niet zelf de MT940 bestanden te uploaden. 

Btw aangifte doen

Als alle in- en verkoopfacturen van een periode vastliggen in MoneyMonk is het tijd om de btw aangifte te doen. 

Via het tabblad btw aangifte kom je in het overzicht van de betreffende periode. Het is op het moment van schrijven van deze review nog niet mogelijk om de aangifte naar de belastingdienst te versturen. Je zult dus zelf de gegevens uit het overzicht van MoneyMonk moeten invoeren op de website van de belastingdienst. 

De app

Met de app kan je de dagelijkse administratiewerkzaamheden doen als uren registreren, facturen versturen, ritten registreren en inkoopfacturen uploaden. 

Wat je met de app niet kunt doen is facturen inlezen, bankafschriften inlezen en boekhoudkundig werk zoals journaalposten maken. Hieronder zie je een aantal screenshots van de gebruiksfuncties in de app:

Het dashboard. Hier zie je hoe je er financieel voor staat.

Het menu. Hier zie je een overzicht van de functionaliteiten in de app.

Uren registreren. Hier kan je uren handmatig invoeren of de timer aan en uit zetten.

Facturen maken. Hier zet je uren om in facturen of maak je handmatig een factuur aan.

Wat doet MoneyMonk beter dan de concurentie?

De belangrijkste voordelen van MoneyMonk op een rij:

  1. Simpel en intuïtief in gebruik
  2. Weinig boekhoudkennis nodig
  3. Makkelijk projecten, uren, ritten en onkosten bijhouden
  4. De app werkt goed
  5. Goede facturatie- en aanmaningsmodule
  6. Inkomstenbelasting wordt makkelijker gemaakt

De directe concurenten van MoneyMonk. Bij het vaststellen wat MoneyMonk beter doet dan de concurentie moeten we eerst bepalen wat de meest logische alternatieven zijn. MoneyMonk gaat in mijn ogen de strijd aan met boekhoudprogramma’s als e-boekhouden.nl en Rompslomp. 

MoneyMonk is wat mij betreft de beste keuze voor freelancers. Als je bijvoorbeeld naar e-boekhouden kijkt, zijn er wel minder functies in MoneyMonk maar dit zijn over het algemeen funties die je toch niet nodig hebt als freelancer. Aan de andere kant heeft MoneyMonk een veel betere uren-, ritten- en projectadministratie dan e-boekhouden en Rompslomp. 

Iets wat ik niet terug zie bij veel andere boekhoudprogramma’s is een overzicht dat het invullen van de inkomstenbelasting vergemakkelijkt. MoneyMonk doet dit wel. Via de optie ‘rapportages’ worden alle financiële gegevens geordend in overeenkomst met de aangifte inkomstenbelasting. Dit maakt het invullen van de IB aangifte een stuk makkelijker. 

In MoneyMonk heb je een uitgebreide rapportage functie waar je allerlei financiële data makkelijk en overzichtelijk kan opzoeken. Hieronder zie je een overzicht van de rapportages. 

Wat doet de concurentie beter dan MoneyMonk?

De belangrijkste nadelen van MoneyMonk op een rij:

  1. Je kunt de btw aangifte niet indienen vanuit het programma
  2. Je kunt via de app geen inkoopfacturen inboeken

Het feit dat je de btw aangifte niet met één druk op de knop kunt indienen is niet echt een probleem. Je neemt de gegevens vanuit MoneyMonk gewoon over in de aangifte via de website van de Belastingdienst en de aangifte kan ingediend worden.

Het feit dat je via de app geen inkoopfacturen kunt inboeken is jammer. Je kunt de facturen wel uploaden maar je moet vervolgens je pc erbij pakken om ze ook daadwerkelijk in te boeken. Dit kan aanzienlijk meer tijd schelen als je dit gewoon via je telefoon kan doen. 

Meer nadelen heb ik niet gevonden. En dat zegt wat!

Wat zeggen de online reviews?

Als ik rond kijk bij de grotere review sites zoals trustpilot en feedbackcompany valt het op dat er zeer weinig negatieve reviews te vinden zijn. De negatieve reviews die er wel zijn, zijn van jaren geleden en gaan over klantenservice. 

Daar tegenover staat een zee aan positieve reviews. De meeste mensen zijn enthousiast over de gebruiksvriendelijkheid en grappig genoeg over de klantenservice. Hieruit concludeer ik dat MoneyMonk de laatste jaren heeft ingezet op het optimaliseren van de klantenservice. 

Als je in de appstore kijkt zie je naast de vele positieve, ook een aantal negatieve reviews over de app. De negatieve reveiws gaan vooral over het crashen van de app of het niet het niet goed werken van bepaalde functies. 

Conclusie: zou ik MoneyMonk aanbevelen?

Ben jij een freelancer en wil je makkelijk uren bijhouden, je klanten factureren en boekhouden in één pakket? Dan zou ik MoneyMonk zeker aanbevelen. De urenregistratie en boekhouding werken erg goed samen en dat wil je als freelancer. MoneyMonk biedt een uitstekende klantenservice en alles wat je nodig hebt om het financiële overzicht te bewaren is intuïtief en makkelijk te vinden.

De kleine nadelen in het pakket zijn dat je niet met één druk op de knop je btw aangifte kunt indienen en er is geen mogelijkheid om via de app inkoopfacturen in te boeken. Al met al mis je deze functies niet heel erg in mijn ogen. 

Het beste alternatief voor MoneyMonk is e-boekhouden. Dit is maar net wat je het fijnst vind werken en welke functies je belangrijk vind. Ben je benieuwd hoe e-boekhouden werkt en wat ik van e-boekhouden vind? lees dan deze e-boekhouden review

Vond jij deze review nuttig en zou je MoneyMonk gratis willen uitproberen? Via deze link krijg je MoneyMonk een maand lang gratis.