Eigen taxibedrijf beginnen: stap voor stap uitgelegd

Als je zzp-taxichauffeur bent heb je enorm veel vrijheid. Je kan je eigen werktijden indelen en je hebt geen baas die je verteld wat je moet doen.

Toch moet je goed voor jezelf bedenken of het wel iets voor jou is. In dit artikel lees je waar je op moet letten en welke stappen je moet nemen om een eigen taxibedrijf te beginnen.

Is het echt iets voor jou?

Lange dagen
Als taxichauffeur maak je vaak lange dagen en nachten. Juist als andere mensen vrij zijn, is er een verhoogde vraag naar taxiritten. Denk bijvoorbeeld aan oud & nieuw, koningsdag en carnaval. Als je uitgaanspubliek vervoerd moet je tot vroeg in de ochtend doorwerken.

Verveling
Soms moet je als taxichauffeur uren wachten voordat je weer een klant hebt. Op rustige dagen vervoer je vaak maar enkele klanten op een dag. Ook zullen er urenlange ritten tussen zitten waarbij je in de file staat of heel ver moet rijden.

Vervelende mensen
Als taxichauffeur krijg je zeker te maken met vervelende mensen in je auto. Kotsend uitgaanspubliek, onaardige klanten en ouders met huilende kinderen horen er allemaal bij.  

Moordende concurrentie
In de taxibranche heerst enorme concurrentie. Volgens het CBS is het aantal taxibedrijven tussen 2007 en 2017 verdubbeld. Dit komt vooral omdat de taxiwetgeving gewijzigd is waardoor het makkelijker is om een taxibedrijf te starten en door de groei van Uber. Vooral in de grote steden hebben taxibedrijven hier veel last van.

Hoe jij je concurrenten de baas kunt zijn

Als je van plan bent om een taxibedrijf te beginnen moet je heel goed nadenken over hoe jij kunt winnen van je concurrenten. Ga slim te werk en doe dingen waar andere taxibedrijven niet aan gedacht hebben.

Ga langs bij lokale horeca-eigenaren
Veel horeca bedrijven bieden klanten een taxi aan als ze te veel gedronken hebben om zelf thuis te komen. Zorg er voor dat jij de taxi bent die ze bellen door een dealtje te sluiten met lokale horeca eigenaren. Als jij ze een kleine vergoeding biedt per klant die ze aanleveren, zullen ze jou kiezen boven een ander.

Ga viraal
Ik zie steeds vaker dat kleine bedrijven grote naamsbekendheid kweken door simpele vlogs te maken over hun bedrijf.

Jij als taxichauffeur hoort waarschijnlijk een schat aan interessante verhalen van je klanten. Probeer bijvoorbeeld een aantal van die verhalen vast te leggen door ze op te nemen met je telefoon. Natuurlijk heb je altijd toestemming van je klant nodig. Deel deze verhalen vervolgens op Instagram of Snapchat.

Als het je lukt om grappige of interessante verhalen te delen zul je verbaasd zijn over hoe veel volgers je hiermee kunt bereiken. De naamsbekendheid die je hierdoor verkrijgt zal je een enorme voorsprong op je concurrenten geven.

SEO
Een groot deel van de mensen die een taxi nodig heeft zal op google de woorden ‘taxi’ en de naam van hun woonplaats intypen. Hoe hoger jij in de zoekresultaten komt hoe meer klanten jou zullen bellen.

De concurrentie op google is zeer groot. Op YouTube staan tal van filmpjes over hoe jij hoger in google kunt komen. Ook zijn er genoeg bedrijven die je hiermee kunnen helpen. Vaak vergt dit wel een investering van een aantal honderd euro per maand.

Wat je moet doen om een taxibedrijf te starten

Hieronder lees je stap voor stap wat je moet doen om een eigen taxibedrijf te beginnen.

1. Schrijf je in bij de kamer van koophandel

Iedereen die ondernemer wilt worden moet zich inschrijven bij de kamer van koophandel. Je inschrijven bij de KvK is zo gebeurd. Je moet een afspraak maken via de website van de Kamer van Koophandel. Meestal kan je binnen een week terecht bij een KvK kantoor bij jou in de buurt. O ja, vergeet niet een pakkende naam te verzinnen voor je taxibedrijf!

2. Aanvragen verklaring omtrent gedrag taxi

Als je taxichauffeur wilt worden heb je een verklaring omtrent gedrag nodig. Dit is een bewijs dat je niet in aanraking met justitie bent geweest voor bepaalde categorieën van feiten. Een VOG vraag je aan bij de gemeente waar je woonachtig bent.

Je moet om de 5 jaar opnieuw een VOG kunnen overleggen. Daarnaast worden taxichauffeurs continu gescreend zodat strafbare feiten niet pas na 5 jaar aan het ligt kunnen komen. 

De Inspectie leefomgeving en transport kan kort nadat een chauffeur in aanraking is geweest met justitie voor bijvoorbeeld rijden onder invloed of overtreding van de Opiumwet, de vergunning intrekken.

3. Vergunning voor taxivervoer

Nu je ingeschreven staat bij de kamer van koophandel en een VOG hebt is het tijd om je vergunning voor taxivervoer aan te vragen. Dit doe je bij het Kiwa. Er zijn een aantal dingen die je moet inleveren om een vergunning aan te vragen:

 • Ingevuld aanvraagformulier van het kia
 • Het uittreksel dat je hebt gekregen van de kamer van koophandel
 • Verklaring omtrent het gedrag (VOG)

Verder moet je moet als vervoerder worden aangemerkt. Dit betekend dat het taxivervoer voor rekening en risico van de aanvrager is.

Taxivergunning kosten
Een taxivergunning kost €1404,81. Als je er een vergunningsbewijs bij wilt dan betaal je €56,87 per taxi. Wil je een grote wijziging laten aanbrengen in je vergunning, bijvoorbeeld het wijzigen van vennoten of bestuurders, dan ben €849,19 kwijt. Een kleine wijziging zoals je bedrijfsnaam of adres kost €129,47. Alle bedragen zijn ex btw.

Is een vergunningsbewijs taxi verplicht?
Een vergunningsbewijs is een vergunningskaart die je in je taxi kunt leggen om aan te tonen dat je over een taxi vergunning beschikt. Het is niet verplicht om zo’n bewijs aan te vragen en in je auto te hebben.

4. Eisen voor de taxi auto

Om te kunnen werken als taxi moet je een keuringsbewijs bij het RDW halen voor je taxiauto. Hier voor moet je een afspraak maken via de site van het RDW en langs gaan bij een RDW-locatie. Je taxi moet geschikt zijn voor personen vervoer om door de keuring te komen. Je moet de volgende documenten meenemen naar de keuring:

 • Origineel kentekenbewijs
 • Uittreksel Kamer van Koophandel (KvK) waaruit blijkt dat de onderneming als taxibedrijf staat ingeschreven. Dit document mag niet ouder dan één jaar zijn.

Nadat je een keuringsbewijs hebt gekregen van het RDW moet je je taxi voorzien van een taxameter, een boordcomputer en een blauw kenteken.

Blauw kenteken
Nadat je je keuringsbewijs hebt gekregen kan je een taxikentekenbewijs aanvragen bij het RDW. Hiervoor moet je de keuringsdocumenten meesturen met de aanvraag.

Wat is een taxameter
Een taxameter is een ander woord taximeter. De taximeter houd de afstand en de tijd bij van de taxiritten. De taxameter is verplicht voor de opstapmarkt en voor bestelde taxi’s waar van te voren geen prijsafspraak is gemaakt. De taxameter moet jaarlijks gekeurd worden door het NMi.

Wat is een boordcomputer taxi
Elke taxiauto moet een boordcomputer hebben. De boordcomputer van een taxi registreert de arbeids- en rusttijden van de taxichauffeur en de ritgegens. Deze gegevens worden opgeslagen op de chauffeurskaart van de taxichauffeur. De gegevens in de boordcomputer kunnen gebruikt worden door controlerende instanties voor toezicht op de geldende regelgeving.

Hoe werkt de boordcomputer van een taxi
Iedere taxichauffeur moet in het bezit zijn van een geldige persoonsgebonden chauffeurskaart. Wanneer de taxichauffeur zijn werk doet in de taxi moet hij de chauffeurskaart koppelen aan de boordcomputer. De boordcomputer registreert vervolgens de taxiritten en wat de arbeids- en rusttijden zijn van de taxichauffeur. Deze gegevens worden opgeslagen op de chauffeurskaart.

Ondernemerskaart boordcomputer taxi
De baas van het taxibedrijf heeft een ondernemerskaart met een P-nummer dat door het kiwa aan hem is toegekend. Via deze kaart kan de ondernemer de gegevens van zijn chauffeurs downloaden uit de boordcomputer. Deze gegevens kan hij gebruiken voor zijn eigen administratie en opgave aan de belastingdienst. Het hebben van zo’n ondernemerskaart is niet verplicht.

De boordcomputer kan gekoppeld worden aan de bonnenprinter in de taxi en de taxameter.

5. Tariefkaart

Sinds 1 januari 2016 is het verplicht om een taxi-informatiekaart (tariefkaart) in je taxiauto te hebben. Hierop staan het nummer, de naam van de onderneming, de tarieven en waar je een eventuele klacht kunt indienen vermeldt. 

Voor de opstartmarkt gelden maximum tarieven. De tarieven moeten aan de buitenkant en vanaf alle zitplaatsen in de taxi zichtbaar zijn. Als je een vooraf bestelde rit rijdt, moet een vast tarief overeengekomen zijn. Dit tarief mag het maximumtarief overschrijden.

De boete voor het niet hebben van een taxi-informatiekaart is 180 euro.

6. Chauffeursdiploma

Om te mogen rijden als taxichauffeur heb je een chauffeursdiploma voor volledig taxivervoer of beperkt taxivervoer nodig. De examens leg je of bij het CBR.

Volledig chauffeursdiploma
Als je een volledige chauffeurskaart haalt mag je alle werkzaamheden uitvoeren die met taxivervoer van personen te maken hebben

Beperkt chauffeursdiploma
Als je een beperkte chauffeurskaart haalt mag je alleen werken in een bepaald deel van het contract vervoer zoals leerlingen of gehandicapten vervoer. Je kunt dit examen alleen aanvragen als je:

 • op vaste routes rijdt,
 • op vaste tijden rijdt
 • met vaste klanten/passagiers werkt
 •  ritten rijdt waarbij prijsafspraken in een contract zijn geregeld.

Als je een beperkte chauffeurskaart haalt mag je dus geen werkzaamheden doen die buiten de hierboven genoemde voorwaarden liggen.

Theorie examen
Examenvorm: schriftelijk (40 meerkeuzevragen)
Slaagnorm: 80% (32 van de 40 vragen goed)
Duur: 60 minuten

Toelatingseisen / meenemen naar het examen:    

 • een wettig legitimatiebewijs
 • de oproep van het examen

Geldigheidsduur: de uitslag is 1 jaar geldig

Praktijk examen
Het praktijkexamen bestaat uit twee opdrachten: door de examinator wordt een willekeurige straat opgegeven die je goed moet aanrijden met gebruik van een hulpmiddel (navigatiesysteem of stratenboek) en een route rijden op aanwijzing van de examinator. Je wordt onder andere getest op de volgende onderdelen:

 • Klantgerichtheid
 • Kennis van het voertuig
 • Handelen bij ongelukken en ongevallen
 • Wet- en regelgeving
 • Rijvaardigheid

7. Chauffeurskaart taxi (taxi-pas)

Als je je chauffeursdiploma gehaald hebt kun je je chauffeurskaart aanvragen. Dit doe je ook bij het Kiwa.

chauffeurskaart aanvragen
Als je de aanvraag hebt gedaan wordt er een aanvraagset per post naar je woonadres opgestuurd. Let op dat dus alleen de gene waar de chauffeurskaart voor bedoeld is de aanvraag kan doen.

Voor de aanvraag heb je een geneeskundige verklaring nodig. De geneeskundige verklaring mag niet ouder zijn dan vier maanden op het moment van ontvangst door het Kiwa. De keuring moet uitgevoerd zijn door een gecertificeerde arbodienst of een BIG-geregistreerde bedrijfsarts met specialisme ‘Arbeid- en gezondheid – bedrijfsgeneeskunde’.

De aanvraag set met alle benodigde documenten moet je retour sturen waarna de aanvraag in behandeling wordt genomen. Vanaf dat moment is de levertijd zo’n 15 werkdagen.

De benodigde documenten voor het aanvragen van een chauffeurskaart:

 • Rijbewijs
 • Geneeskundige verklaring
 • Pasfoto
 • Chauffeursdiploma

Totale kosten taxibedrijf starten

Een taxibedrijf beginnen brengt best wat kosten met zich mee. De grootste kosten zijn je vergunning en je chauffeurskaart. Om het makkelijk te maken heb ik alle kosten hier beneden op een rijtje gezet.

Zoals je ziet zijn de kosten van het kopen van de taxi auto niet meegerekend. De kosten voor het behalen van je chauffeursdiploma, de taxameter en de boordcomputer zijn een schatting omdat dit voor iedereen anders is.

Administratie taxibedrijf

Als je een eigen taxibedrijf start ben je verplicht om een goede administratie bij te houden. Dit doe je om inzicht te krijgen in je financiën en om goed je belastingaangiftes in te kunnen vullen. Iedere ondernemer is verplicht om vier keer per jaar btw-aangifte te doen en een keer per jaar aangifte inkomstenbelasting.

Btw-aangifte
Voor taxiritten geldt het lage btw tarief. Dat betekend dat je 9% btw moet doorbereken aan je klant. Dit betekend dat als jij 20 euro voor een taxirit vraagt je 1,80 euro als btw moet afdragen aan de belastingdienst.

Op producten die jij inkoopt zoals bijvoorbeeld benzine is btw geheven. Op bonnen of facturen staat dit bedrag altijd vermeld. Het bedrag dat je aan btw betaald over producten die je hebt ingekocht voor je bedrijf, mag je terugvragen aan de belastingdienst.

Om btw aangifte te kunnen doen moet jij dus berekenen wat je moet betalen, en wat je terug kunt vragen aan de belastingdienst. Ik heb een perfect artikel geschreven over hoe jij zelf je btw-aangifte kunt doen door Excel te gebruiken. In het artikel staat een gratis Excel bestand dat je kunt downloaden. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je het Excel-document gebruikt en wat je vervolgens moet invullen op de website van de belastingdienst.

Hoeveel hou je over als zzp-taxichauffer na de inkomstenbelasting?

Iedere ondernemer met een eenmanszaak betaald een keer per jaar de inkomstenbelasting. Dit is belasting die je betaald over de winst die je gemaakt hebt met je onderneming. Ben jij benieuwd naar wat je over houdt als zzp-taxichauffer nadat je belasting betaald hebt over je winst? Alles daarover kun je hier lezen