Eigen rijschool starten – Zo word je succesvol

Als je met het idee speelt om je eigen rijschool te openen moet je je een paar dingen afvragen. Is het echt iets voor jou? Heb je het budget om te investeren in je opleiding en lesauto?

Hieronder lees je waar je allemaal rekening mee moet houden en wat je moet doen om een rijschool te beginnen.

Is het echt iets voor jou?

Harde billen
Als rijinstructeur heb je harde billen nodig. Zeker als je rijschool goed loopt zit je uren achter elkaar in de auto. Zorg er dus altijd voor dat je lesauto goede stoelen heeft. Op internet zijn ook allerlei producten te vinden die je zitpositie in de auto helpen te verbeteren. Bespaar hier niet op!

Moeilijke leerlingen
Iedere rijinstructeur krijgt in z’n loopbaan te maken met vervelende en moeilijke leerlingen. Van ongezellige leerlingen tot leerlingen die boos worden als ze niet slagen. Hier moet je zeker mee kunnen omgaan als instructeur.

Daarnaast zul je ook te maken krijgen met leerlingen met faalangst en ADHD. Je kunt speciale crucussen volgen om faalangstinstructeur te worden. 

Concurrentie
In de rijschoolbranche is enorm veel concurrentie. Het is relatief makkelijk om een eigen rijschool te beginnen. Om je plekje te veroveren op de markt zul je dus je concurrenten te slim af moeten zijn. Denk van te voren heel goed na over hoe jij dit gaat doen. Alleen een rijschool beginnen en een website maken gaat er zeker niet voor zorgen dat leerlingen vanzelf naar je toe komen.

Stress
Zeker als het je niet lukt om te concurreren met andere rijscholen zul je stress ervaren. Je hebt best wat geld moeten investeren om een rijschool te openen en als het je niet lukt om genoeg omzet te draaien zou het wel eens mis kunnen gaan. Vraag jezelf eerst goed af of jij tegen deze stress kan.

Hoe jij je concurrenten de baas kan zijn

Maak gebruik van sociale media
Tegenwoordig kun je vaak tegen een vergoeding gebruik maken van het bereik van infuencers op sociale media. Benader verschillende influencers en vraag of ze jouw bedrijf willen promoten. De ene influencer vraagt hier meer voor dan de andere. Kijk dus altijd goed naar hun bereik en wat ze vragen voor een promotie.

Zorg er wel voor dat je potentiele leerlingen iets te bieden hebt in de vorm van een actieprijs of een winactie. Deze acties kunnen er vaak ook voor zorgen dat jij meer volgers krijgt waardoor je eigen bereik ook groter wordt.

 Je auto als reclamebord
Je lesauto is een rijdend promotiemiddel. Maak bijvoorbeeld aantrekkelijke lespakketten en laat hier magneetstickers van drukken voor op je auto. Op deze manier kun je voor relatief weinig geld reclame maken in de stad waar jouw rijschool zich bevindt.  

Laat Google voor jou werken
Zorg er voor dat jouw website hoog in Google komt voor de zoektermen die bij jouw rijschool passen. Bijvoorbeeld: ‘goedkope rijschool Amsterdam’. Op YouTube kun je genoeg filmpjes vinden over hoe je dit aanpakt. Er zijn ook genoeg bedrijven die dit voor je kunnen regelen. Dit vergt vaak wel een investering van een aantal honderd euro per maand.

Ervaringen ondernemers met eigen rijschool

Ik heb het internet afgespeurd naar de ervaringen van mensen die een eigen rijschool hebben. Ik ben een aantal forums tegengekomen waar mensen hun ervaringen op deelde.

Over het algemeen zijn de ervaringen van rijschoolhouders negatief. Het is hard werken en er is enorm veel concurrentie. Je moet bereid zijn om lange uren te maken in de lesauto. Ook komt er een financieel risico bij kijken. Doordat de investeringen vrij hoog zijn en er veel concurrentie is loop je het risico dat je failliet  gaat en je investering kwijtraakt.

Op forum.fok.nl vraagt iemand naar de ervaringen van mensen die een rijschool hebben of gehad hebben. Een van de reageerders stelt het volgende:

‘Ik heb een eigen rijschool gehad, ik werkte van 07.00 tot s’avond laat.
Daarna kwam de administratie nog wat er voor zorgde dat je niet echt op tijd naar bed kon zeg maar.
Je werkt je een slag in de rondte maar het levert niks op.
Want een beetje rijschool heeft een auto van niet ouder dan 3 jaar.

Ik raad het je af, ook al krijg je werk is het financieel vrijwel niet te doen.’

Maken nieuwe rijschoolhouders helemaal geen kans?
Naar mijn mening heb je zeker een kans van slagen als je een eigen rijschool wilt beginnen. Ik denk dat je bedrijf valt of staat met de marketing die je toepast. Als jij slimmer bent en harder werkt dan je concurrent, zal jij op termijn altijd winnen.

Wat moet je doen om een eigen rijschool te starten?

Er zijn een aantal stappen die je moet doorlopen om een eigen rijschool te openen. Wat je moet doen leg ik hieronder stap voor stap uit. 

Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel

Als je een bedrijf start ben je verplicht om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Je inschrijven bij de KvK is een fluitje van een cent. Maak online een afspraak bij een KvK kantoor bij jou in de buurt. Meestal kun je binnen een week terecht. Vergeet niet een naam te verzinnen voor je nieuwe bedrijf!

Schrijf je in bij het CBR

Rijschoolhouders hebben heel veel te maken met het CBR. Uiteindelijk moeten al je klanten daar hun rijexamens afleggen. Het is dus handig om een goede relatie met het CBR te hebben. Schrijf je daarom in bij het CBR. Ze organiseren informatiebijeenkomsten voor rijschoolhouders waar ze allerlei handige informatie verschaffen.

De opleiding tot rijinstructeur

Als je een eigen rijschool wilt beginnen moet je natuurlijk ook zelf les kunnen geven. Hiervoor heb je een WRM-bevoegdheidspas nodig. Om deze pas te krijgen moet je een opleiding tot rijinstructeur volgen. Er zijn verschillende instanties die deze opleidingen aanbieden. De opleiding bestaat uit 5 fases. Voor iedere fase moet je een apart examen afleggen. Dit zijn de 5 fases:

1A: kennis over verkeer en verkeersregels
Voor dit onderdeel leg je een computerexamen met meerkeuzevragen af. Deze duurt 90 minuten. Je slaagt als je 42 van de 60 vragen goed beantwoord. Je kunt het examen onbeperkt herkansen.

1B: je legt een rijexamen af

In dit examen wordt je rijvaardigheid getest. Het examen duurt ongeveer 75 minuten. Dit examen mag je onbeperkt herkansen.

2A: het voorbereiden en plannen van rijlessen
Voor dit onderdeel leg je een computerexamen af. deze duurt 90 minuten. Je slaagt als je 266 van de 420 punten haalt. Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen. Per vraag kun je maximaal 7 punten scoren. Als je een deel van de vraag goed hebt krijg je 3 punten. Je mag dit onderdeel onbeperkt herkansen.

2B: Les uitvoering en beoordeling
Dit onderdeel wordt op precies dezelfde manier getoetst als onderdeel 2a.

3: het geven van een praktijkles
Bij de derde en laatste fase hoort een stage van 40 uur. Tijdens deze stage ga je minimaal 5 uur meekijken met een rijinstructeur die les geeft aan een leerling.

Daarna ga je minimaal 35 uur zelf les geven terwijl een ervaren rijinstructeur met jou meekijkt. De rijinstructeur (die minimaal drie jaar een geldig WRM-certificaat moet hebben) geeft jou dan aanwijzingen en coaching over hoe jij rijles geeft aan de leerling.

Je moet een portfolio bijhouden van de stage. Tijdens de stage moet je alle voorkomende lessen een keer gedaan hebben. Aan het eind van de stage wordt één echte rijles die jij geeft aan een leerling beoordeeld door een IBKI-beoordelaar. Hier krijg je een cijfer voor.

Wat is het IBKI?
IBKI staat voor instituut voor examen en certificering van de mobiliteitsbranche. Deze instelling regelt de theorie- en praktijk examens voor rijinstructeurs in opleiding.  

Hoe lang duurt de opleiding tot rijinstructeur?
De opleiding tot rijinstructeur duurt gemiddeld 5 tot 8 maanden. De tijd die je kwijt bent hangt er van af of je in een keer slaagt voor de examens en hoe snel je de lesstof doorloopt.  

Wat kost een opleiding tot rijinstructeur?
De totale kosten inclusief examenkosten en stage liggen rond de 5500 euro. Let goed op dat veel opleidingsaanbieders bij de prijsopgave de kosten van de stage er niet bij vermelden waardoor het totaal bedrag lager lijkt.

Welke vooropleiding heb ik nodig om rijinstructeur te worden?
Als je wilt beginnen aan de opleiding tot rijinstructeur moet je minimaal MAVO, VMBO, LBO of VBO hebben afgerond.

Kan je zonder vooropleiding je WRM-bevoegdheidspas halen?
Als je geen juiste vooropleiding hebt, kun je bij het IBKI een geschiktheidstest WRM doen. Deze bestaat uit een computerexamen van 90 minuten. Hier worden je beroepscompetenties, taalvaardigheid en een aantal casussenvragen getoetst. Als je slaagt voor deze toetst mag je alsnog deelnemen aan de opleiding tot rijinstructeur.

Verplichte WRM bijscholing

Als je rijinstructeur bent is je WRM-bevoegdheidspas vijf jaar geldig. De uiterste geldigheidsdatum staat op je pas aangegeven. Voor het verloop van de pas moet je de verplichte WRM-bijscholing gevold hebben. Anders wordt je pas niet verlengd door het IBKI.

De bijscholing bestaat uit:

  • Praktijkbegeleiding: in een periode van vijf jaar moet een IBKI-examinator twee keer aanwezig zijn bij een praktijkles die jij geeft aan een leerling. Hij beoordeeld jou dan op de manier waarop je les geeft. De tweede keer dat hij komt kijken moet je een voldoende halen. Er is één herkansing mogelijk.
  • Theoretische bijscholing: hiervoor moet je zes dagdelen van drie uur een theoriecursus volgen. Je hoeft hier geen examen voor af te leggen maar je bent wel verplicht om aanwezig te zijn. Je mag zelf kiezen welke cursusonderwerpen je volgt. Hiervoor wordt ieder jaar een lijst opgesteld met nieuwe onderwerpen.

De lesauto

Om rijles te mogen geven heb je een speciale lesauto nodig. Zo’n auto moet aan een aantal eisen voldoen. De auto heeft speciale spiegels nodig, dubbele bediening en een goed zichtbare letter L.  

Dubbele bediening 
Een lesauto heeft altijd een dubbele bediening nodig. Dit betekend dat aan de passagierszijde van de auto ook een gaspedaal, rem en koppeling moet zitten. De bediening aan de passagierszijde moet in directe verbinding staan met de bediening aan de bestuurderszijde. Dit betekend dat wanneer de leerling zijn gaspedaal intrapt het gaspedaal van de instructeur ook naar beneden gaat en andersom.

De Spiegels
Om goed les te kunnen geven is het belangrijk dat zowel de leerling als de instructeur allebei goed om zich heen kunnen kijken via de spiegels. Dit kan alleen als beide een eigen set spiegels hebben. Boven op de zijspiegels moet je dus een extra set bevestigen en er moet in de auto een extra achteruitkijkspiegel zijn.

De letter L
Het is verplicht om een duidelijk zichtbare letter L op je les auto te hebben. Dit mag in de vorm van een sticker of bordje op de bovenkant van de auto (of allebei). Zolang de L maar goed zichtbaar is voor andere verkeersdeelnemers.   

Een lesauto huren

Als je een lesauto huurt betaal je een vast bedrag per maand waarbij je een bepaald aantal kilometers mag rijden. Als je over het maximum aantal kilometers heen gaat moet je bijbetalen. Huurcontracten zijn in principe flexibel. Je kan ze dus beëindigen wanneer jij wilt.

Voordelen van het huren van een lesauto
Het voordeel van huren is dat de auto niet van jou is. Dit betekend dat je niet in een keer een groot bedrag kwijt bent om de auto aan te schaffen. Als de auto buiten jouw schuld kapot gaat of onderhoud nodig heeft, draai jij niet op voor de kosten. Ook de afschrijving (het minder waard worden van de auto) komt niet voor jouw rekening.

Nadelen van het huren van een lesauto
Het nadeel is dat je vaak een borgsom moet betalen die je pas terug krijgt als je de auto schadevrij weer inlevert. Ook betaal je een huurprijs en een prijs per gereden kilometer. Dit kan dus een flinke kostenpost worden.

Kosten huren lesauto
Ik heb verschillende aanbieders van huurlesauto’s bekeken op internet. Als je een jong gebruikte Volkswagen polo wilt huren om les in te geven ben je ongeveer 1400 euro per maand kwijt. Je hebt dan rond de 125 vrije kilometers per dag.

Een lesauto leasen

Er zit een wezenlijk verschil tussen leasen en huren. Bij het leasen van een auto komt de auto op jouw naam te staan en de duur van de leaseperiode staat vaak vast. Bij veel leasemaatschappijen kun je de auto aan het eind van de leaseperiode tegen een aantrekkelijke prijs overkopen. 

Als je de lesauto ook privé gebruikt betaal je bijtelling. Dit betekend dat een percentage van de prijs van de auto wordt opgeteld bij je belastbaar inkomen. Over je belastbaar inkomen betaal je belasting. Het komt er dus op neer dat je meer belasting moet afdragen ieder jaar.

Het voordeel van leasen
Het voordeel is dat je een maandelijks bedrag betaald ongeacht het aantal kilometers dat je rijdt. De onderhoudskosten zijn voor rekening van de leasemaatschappij waardoor je dus nooit voor verassingen komt te staan.

Het nadeel van leasen
Het nadeel is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Dit komt omdat de auto vaak via de lease maatschappij verzekerd is. De verzekering staat dan dus niet op jouw naam en zo bouw je geen schade vrije jaren op. Er zijn hier echter wel uitzonderingen op. Check dus goed wat of de verzekering wel of niet op jouw naam gezet wordt.

Leasen maakt je ook een stuk minder flexibel. Je zit namelijk vast aan een bepaalde leaseperiode. Als je na een tijdje dus een andere auto wilt, of bijvoorbeeld stopt met je onderneming moet je vaak een boete betalen als je de leaseperiode beëindigt voor het aflopen van de leaseperiode.

Kosten leasen lesauto
Uitgaande van een jong gebruikte Volkswagen Polo diesel ben je ongeveer 920 euro per maand kwijt. Je zit dan wel voor langere tijd vast aan het leasecontract en er is geen beperking in het aantal kilometers

Een lesauto kopen

Als je het geld hebt is het kopen van een lease auto meestal de voordeligste optie. Je mag de auto privé gebruiken zonder extra te betalen, je kan een onbeperkt aantal kilometers rijden en je kan hem weer verkopen wanneer je maar wilt.

Het nadeel is dus wel dat alle onderhoudskosten, afschrijving en reparaties voor jouw rekening zijn. Als je er voor kiest om een lesauto te kopen kun je dus te maken krijgen met onverwachte kosten voor reparaties enzovoort. Als je een auto koopt die je wilt ombouwen naar les auto zitten hier natuurlijk ook kosten aan verbonden.

Op marktplaats zijn weinig lesauto’s te vinden, je moet vaak dus zelf een auto kopen en deze laten aanpassen om les te kunnen geven.

Verzekeren

Het is uiteraard verplicht om je lesauto te verzekeren. Een lesauto verzekeren is niet het zelfde als een ‘normale’ auto verzekeren. Als een leerling een ongeluk veroorzaakt ben jij als rijinstructeur verantwoordelijk. Gelukkig kan je je hiertegen verzekeren. Let dus goed op tijdens het afsluiten van je polis waar je tegen gedekt bent.

Administratie

Een goede administratie bijhouden is essentieel voor iedere ondernemer. Het is niet alleen wettelijk verplicht maar het zorgt er ook voor dat je goed inzicht krijgt in de financiën van je bedrijf. In totaal moet je vijf belastingaangiftes doen per jaar. Vier keer per jaar doe je btw aangifte en één keer per jaar de aangifte inkomstenbelasting.

De btw aangifte
Na ieder kwartaal moet je btw aangifte doen. Btw die je doorberekend hebt aan je klant moet je afdragen aan de belastingdienst en de btw die jij betaald hebt over ingekochte producten mag je terugvorderen.

Als je zelf je btw-aangifte wilt doen kun je de berekeningen met boekhoudpakket doen. Zo’n boekhoudprogramma kost een aantal 10’tjes per maand. Je kunt er voor kiezen om het zelf in Excel te doen.

Als je kiest voor Excel heb ik hier een perfecte uitleg  met voorbeelden en een gratis Excel template.  Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je zelf de btw aangifte kunt doen.

Wat hou je netto over als rijschoolhouder?
Ieder jaar moet je aangifte doen van wat jij hebt verdiend als rijschoolhouder. Hier wordt inkomstenbelasting over geheven. Hoeveel hou jij over na aftrek van de inkomsten belasting? In dit artikel leg ik uitgebreid uit wat je netto over zult houden als zzp’er.

Eigen rijschool starten kosten

Een eigen rijschool beginnen brengt een aantal kosten met zich mee. Hierbij moet je denken aan kosten voor je opleiding en je lesauto. Hieronder heb ik alle kosten in een overzicht gezet. De marketingkosten hangen sterk af van hoe jij dit aanpakt. Daarom laat ik deze buiten beschouwing. De kosten voor je opleiding en de auto en diesel zijn een schatting.

Eigen rijschool salaris

Wat verdien je als je een eigen rijschool begint? Dit hang er natuurlijk sterk vanaf hoeveel les je geeft en wat je per uur vraagt.

Voorbeeld
Stel, je gaat uit van een lestarief van 40 euro per uur inclusief btw. Na afdracht van de btw hou je hier zo’n 33 euro per uur aan over. Als het je lukt om genoeg klanten te vinden om 32 uur per week les te geven, verdien je ongeveer 4575,- euro per maand.

Hiervan moet je nog allerlei kosten betalen. Je auto zal de grootste kosten post zijn. Deze kosten hangen sterk af van hoe jij je auto financiert. Ga je kopen huren of leasen?.

In dit voorbeeld gaan we uit van een leaseprijs van 920,- euro per maand ex btw. En brandstofkosten van 265 per maand ex btw.

Je houd dan 4575 – 920 – 265 = 3390 euro per maand over.

Let op: dit is een hele grove schatting De berekening zal sterk afhangen van jouw situatie. Ook moet je hier bedenken dat in deze berekening niet je opleidingskosten, marketingkosten en eventuele andere bedrijfskosten zoals boekhouding meegerekend zijn.

Brandstofkosten lesauto
Als je 32 uur les geeft per week en gemiddeld 30 kilometer per lesuur aflegt maak je zo’n 960 kilometer per week. Ik ga er in dit voorbeeld van uit dat je ongeveer 30 kilometer per lesuur aflegt. Autorijlessen bestaan namelijk voor een groot deel uit parkeren, keren en optrekken en maar voor een klein deel uit hard rijden op bijvoorbeeld de snelweg of 80-wegen.

Een nieuwere Volkswagen Polo diesel gebruikt gemiddeld 5 liter diesel per 100 kilometer. Dit is dus 1 op 20. Ik ga er van uit dat je met lessen iets meer verbruikt omdat je minder snelwegkilometers zult afleggen en veel moet leren optrekken, keren en parkeren. Dit kost gemiddeld meer brandstof per kilometer dan wanneer je de auto normaal zou gebruiken. Laten we dus uitgaan van 1 op 17.

960 kilometer bij een brandstof verbruik van 1 op 17 betekend dat je zo’n 56 liter per week verbruik. Bij een prijs van 1,35 euro per liter diesel kom je dan op 320 euro per maand aan brandstof kosten. De btw kun je echter terug vorderen waardoor de werkelijke kosten 320/1.21= 265 euro zullen zijn.