Een eigen cafetaria beginnen – Hoe je 90.000 euro per jaar kan verdienen

Wij Nederlanders bezoeken per jaar zo’n 120 miljoen keer een cafetaria. Dit is goed voor een totale omzet van ongeveer 800 miljoen euro per jaar voor snackbareigenaren. Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo’n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar. Afhankelijk van de kosten die je maakt kan je hier dus een goed inkomen aan over houden.

Maar is het echt iets voor jou? Wat heb je allemaal nodig om een cafetaria te beginnen? Wat kan je verdienen? In dit artikel probeer ik hier een zo’n goed mogelijk beeld van te schetsen.

Is het echt iets voor jou?

Lange avonden
De meeste cafetaria’s zijn open tussen 12:00 en 21:00 uur. Na sluitingstijd moet alles nog schoongemaakt worden en klaargemaakt voor de volgende dag. Hier ben je zeker één tot anderhalf uur mee kwijt na sluitingstijd. Dat betekend dat je iedere avond pas rond 22:00-22:30 uur klaar bent met werken. Als je altijd zelf in de winkel staat ben je dus bijna nooit een avondje vrij.

Personeel
Een frietzaak in je eentje runnen is nauwelijks te doen. Zeker als je van plan bent een mooie omzet te gaan draaien. Je ontkomt er dus bijna niet aan om personeel aan te nemen.

Een oud Joods spreekwoord luidt: ik wens je veel personeel toe. Dit spreekwoord werd gebruikt om iemand zorgen, stress en ellende toe te wensen. Personeel aansturen en de loonadministratie bijhouden kan een job apart worden als cafetaria eigenaar. 

Vooral in Nederland komen hier heel veel regeltjes en verplichtingen bij kijken. Heb jij het in je om personeel aan te sturen en alles wat daarbij komt kijken? Dit moet je je zeker afvragen voor je gaat beginnen.

Risico
Niks is zonder risico’s. Zo ook het beroep van frietbakker. De laatste jaren zijn snackbars steeds vaker het doelwit van overvallers. Zo is er een snackbar in IJmuiden die al zeven keer overvallen is. Zo’n overval gaat je niet in de koude kleren zitten. Als uitbater van een snackbar zul je na moeten denken over hoe je je voorbereid op een overval. Zowel qua maatregelen als mentaal.

Stress en verveling
Cafetaria’s kennen enorme schommelingen in drukte. Eigenlijk komt het er op neer dat jij aan het werk bent wanneer andere mensen willen ontspannen. Het ene moment staat er een rij voor de kassa en moet je keihard werken om alle klanten tevreden te houden, het andere moment komt er uren lang niemand in je winkel en verveel je je. Ben jij bestand tegen zowel stress als verveling?

Wat heb je nodig om een cafetaria te beginnen

Om een cafetaria te runnen moet je voldoen aan de regels van de Warenwet. Ook moeten alle medewerkers die eten bereiden een training op het gebied van voedselhygiëne gevolgd hebben.

De Warenwet schrijft voor dat in alle bedrijven waar bederfelijke eet- en drinkwaren behandeld en/of bereid worden het verplicht is te werken volgens de regels van de Hygiënecode. Het is voor iedere werkgever wettelijk verplicht om er voor te zorgen dat alle medewerkers die zich bezighouden met het bereiden of behandelen van eet- of drinkwaren, een training of instructie op het gebied van voedselhygiëne gevolgd hebben. Verder zijn er nog eisen als je bijvoorbeeld drank gaat verkopen of eten serveert in je cafetaria.

Drank
Als je alcohol wilt serveren zul je bij de gemeente een drank- en horecavergunning moeten aanvragen. Deze vergunning is persoonsgebonden en kun je dus niet overnemen van een eventuele vorige eigenaar. Om in aanmerking te komen voor een DHW vergunning moet je over bewijsstuk sociale hygiëne beschikken. Deze behaal je door een cursus sociale hygiëne te behalen. Verder moet het pand aan een aantal eisen voldoen en moet je minimaal 21 jaar oud zijn, niet van slecht levensgedrag zijn, niet onder curatelen staan en voldoen aan de eisen besluit zedelijk gedrag.

Eten serveren binnen je cafetaria
Ga je je klanten de mogelijkheid geven om hun patatje binnen je zaak op te eten, dan moet je voldoen aan de Allergenenwet. Dit is een Europese wetgeving die voorschrijft dat je, op verzoek van de gast, allergenen informatie moet kunnen verstrekken. Wanneer de gast hier om vraagt zul je dus de informatie over de allergenen in jouw gerechten paraat moeten hebben.

Goede administratie is van levensbelang!
Als ondernemer is het van belang om een goede administratie bij te houden. Het voorkomt niet alleen dat je problemen krijgt met de Belastingdienst, het zorgt er ook voor dat je goed het overzicht bewaart en op tijd kunt bijsturen bij eventuele financiële problemen.

Het is daarom essentieel dat je een goed boekhoudprogramma kiest. Ik heb voor dezzpgids.nl meerdere boekhoudprogramma’s getest. Hierbij is e-boekhouden.nl als beste uit de test gekomen. 

Via deze link kan je nu 15 maanden gratis e-boekhouden uitproberen. Laat deze kans niet lopen zou ik zeggen!

Wat verdient een cafetaria eigenaar?

Hoeveel je met een eigen cafetaria kunt verdienen hangt sterk af van de omzet die je weet te behalen en de kosten die je maakt. Het inkomen dat je kunt verdienen als cafetariahouder ligt tussen de 30.000 en 90.000 euro bruto per jaar.
 

Op internet zijn een aantal artikelen te vinden over cafetaria-ondernemers die een kijkje geven in hun financiën. Zo is in dit artikel te lezen dat Sandy uit Puurs in 2013 ongeveer 7000 euro bruto verdiende waar ze netto een bedrag van 3500 euro aan overhield. Zeker geen slecht inkomen dus.

In dit artikel is te lezen dat Ronald uit Didam een omzet heeft van zo’n 350.000 euro per jaar. Waar hij een rendement van ongeveer 25% over behaalde. Een snelle rekensom leert dus dat hij per jaar een bruto winst maakt van zo’n 87.500 euro. Er van uitgaande dat je hier iets meer dan de helft van overhoud na belastingen kom je op een maandsalaris van ongeveer 3700 euro netto.

Als je het goed doet kun je dus uitgaan van een netto bedrag van rond de 3500 euro. Let wel op dat je inkomen volledig afhangt van hoeveel klanten jij kunt trekken en de winstmarge die je behaalt.

Overnemen of zelf beginnen?

Als je besloten hebt om een eigen friettent te beginnen heb je een twee opties. Je kunt er een kopen of zelf een beginnen.

Een cafetaria overnemen
Er zijn voortdurend cafetariahouders die hun zaak willen verkopen. Dit kan zijn omdat ze met pensioen gaan, een andere uitdaging zoeken of andere privé omstandigheden. Er zijn een aantal websites waar cafetaria’s te koop worden aangeboden. Klaasenbv.nl en horecamarktplein.nl zijn hier voorbeelden van. De meeste cafetaria’s zitten in huurpanden. Wanneer je zo’n cafetaria overneemt betaal je een bedrag voor de inventaris en de goodwill.

Het voordeel van het overnemen van een cafetaria is dat je alles kant en klaar kunt kopen. Je hoeft geen inventaris meer samen te stellen en je krijgt de vaste klantenkring erbij. Dit is de makkelijkste manier om te beginnen als frietboer. Het nadeel is echter dat dit vaak wel meer kost dan wanneer je van nul af aan begint omdat je betaald voor de goodwill (de goodwill is de reputatie en klantenkring van een bedrijf). 

Zelf beginnen
Als je voor avontuur gaat en zelf een patatzaak van de grond wilt opbouwen zul je eerst een geschikte locatie moeten vinden. Je wilt uiteraard in een gebied gaan zitten waar weinig vergelijkbare horeca gelegenheden zijn. Ook moet je rekening houden met het bestemmingsplan van de buurt waar je gaat zitten. Je mag niet zomaar ergens een horeca onderneming starten en je zult eerst goedkeuring van de gemeente moeten krijgen.