Thuiskapper worden: dit moet je weten

Als je de droom hebt om ooit een eigen kapsalon te beginnen is het slim om eerst vanuit huis te starten. Als je thuis begint heb je minimale kosten en kun je toch een eigen klantenkring opbouwen.

Direct beginnen met een eigen kapperszaak vergt hoge investeringen. Je moet een pand huren of kopen, het pand verbouwen tot kapperszaak en kappersspullen aanschaffen. 

Als je niet op afspraak werkt moet je ook constant aanwezig zijn in de kapperszaak. Ook als deze nog niet goed loopt. Als je thuiskapper wordt, zou je dit zelfs kunnen combineren met een normale baan zodat je zeker weet dat je rond komt.

Vroeger moest je een kappersopleiding hebben om kapper te mogen zijn. Dat hoeft tegenwoordig niet meer. Op YouTube staat over vrijwel iedere haarstijl een tutorial. Je moet alleen nog iemand vinden om op te oefenen!

Is het echt iets voor jou?

Het allereerste wat je moet bedenken is: ben ik een geboren kapper/kapster? Je hebt de meeste kans van slagen als je iedere dag opstaat met zin in je werk. Bedenk dus van te voren goed of jij wel echt voor je zelf wilt beginnen als kapster.

Kun jij omgaan met alle soorten mensen?
Als je thuiskapper bent kom je vaak in aanraking met mensen die liever niet naar een ‘normale’ kapsalon gaan. Dit kan allerlei redenen hebben. Een moeder met vijf kinderen bijvoorbeeld zal vaak eerder kiezen voor een thuis kapper. Ook oudere en geestelijk of lichamelijk gehandicapten kiezen hier vaker voor. Ben jij de juiste persoon om deze mensen te helpen en heb jij het geduld dat daar soms voor nodig is?

Ben jij een echte ondernemer?
Als je voor je zelf begint als kapper/kapster ben je een ondernemer. Hier komt dus veel meer bij kijken dan alleen het knippen van klanten. Je bent zelf verantwoordelijk voor alles daar omheen. Hoe ga je een goede administratie bijhouden? Kun je zelf je belastingaangiften doen of laat je dit doen door een administratiekantoor? Hoe ga je nieuwe klanten trekken? Kan jij omgaan met stress als het druk wordt of als je juist te weinig klanten hebt? Dit zijn vragen die je jezelf moet stellen voor je begint.

Thuiskapper of ambulante kapper?

De term thuiskapper kan wat verwarrend zijn. Knip je nu mensen vanuit je eigen huis of ga je naar klanten toe om ze te knippen?

Als je vanuit je eigen huis mensen knipt ben je een thuiskapper. Als je naar klanten toegaat om ze te knippen ben je een ambulante kapper.

Ambulante kapster worden

Als je als kapper mensen knipt op locatie ben je een ambulante kapper. Vaak kom je bij mensen thuis die veel kinderen hebben, slecht ter been zijn of een handicap hebben.

Als je naar mensen toe gaat om ze te knippen heb je geen toestemming nodig van de gemeente. Wel moet je net als andere kappers voldoen aan hygiëne voorschriften.

Ambulante kapper worden vergt de minste investeringen. Als je thuiskapper bent heb je een kaperstoel nodig en zul je wat aanpassingen in huis moeten doen om je klanten goed te kunnen ontvangen. Een ambulante kapper heeft alleen knipspullen nodig en vervoer om bij de klanten te komen.

Als je een beetje geld hebt om te investeren doe je er goed aan om een draagbare kapperswasbak aan te schaffen. Veel mensen vinden het heerlijk als hun haar gewassen wordt voor een knipbeurt. Veel ambulante kappers bieden dit niet aan. Als jij een draagbare wasbak hebt, maakt het jou vaak al iets unieker.

Combineer voor een maximale omzet!
Werken als thuiskapper en ambulante kapper is perfect met elkaar te combineren. Als thuis- en ambulante kapper zal je alleen op afspraak werken waardoor je alles perfect kunt inplannen. Zorg voor een goede website en marketingstrategie om klanten te krijgen.

Niet iedereen kan thuiskapper worden

n het bestemmingsplan van jouw buurt staat waarschijnlijk dat jouw woning een woonbestemming heeft. Toch kan je toestemming van de gemeente krijgen om bedrijfsactiviteiten uit te voeren in je woning. Meestal is hier een regeling voor opgenomen in het bestemmingsplan. Hierin staan verschillende voorschriften om overlast voor omwonende te voorkomen. De belangrijkste voorschriften zijn:

  • Je huis moet er als een woning uit blijven zien.
  • Je mag maar maximaal 30% van je huis als kapperszaak gebruiken.
  • Je mag geen personeel laten werken in je huis.
  • Geen reclame-uitingen.
  • Er mag niet meer dan normaal bij een woning geparkeerd worden.

Begin zeker niet als huiskapper zonder toestemming van de gemeente. Je bent namelijk strafbaar als je dit doet. Als omwonende (of concurrerende kappers) een klacht indienen is de gemeente verplicht om die klacht te onderzoeken. Waarschijnlijk zal de gemeente je dan verplichten te stoppen als thuiskapper. Als je daarna alsnog toestemming aanvraagt zal de gemeente terughoudender zijn.

Geen nieuwe thuiskappers meer
Er zijn een aantal gemeenten in Nederland die geen nieuwe thuiskappers meer toelaten. In Dronten, Hardenberg, Urk, Harlingen en Twenterand krijg je al geen toestemming meer om thuiskapper te worden. Het ANKO probeert met nog zeker 50 andere gemeente afspraken te maken om het aantal thuiskappers niet verder uit te breiden. Ze vinden dat thuiskappers oneerlijke concurrentie zijn voor kapsalons die gevestigd zijn in een winkelpand.

Of dit ze gaat lukken is nog maar zeer de vraag. Er zijn een aantal belangenverenigingen die de thuiskapper verdedigen. Op dit moment hoef je je nog geen zorgen te maken als je niet in een van de bovenstaande gemeentes woont.

Tips om klanten te werven als thuiskapper

Als je net begint als thuiskapper komen nieuwe klanten niet vanzelf naar je toe. Zeker in het begin kan het moeilijk zijn om klanten te vinden. De beste reclame is nog altijd mond-op-mond reclame. Als jij goed kunt knippen voor een aantrekkelijke prijs zullen mensen dit vaak doorvertellen. Maar er zijn nog veel meer manieren te bedenken om het drukker te krijgen als thuiskapper.

De beste sociale media strategie
Laat zien wat je kunt! Gebruik sociale media om aan potentiele klanten te laten zien wat je in huis hebt. Probeer niet alleen foto’s van de kapsels van je klanten te plaatsen. Originele en deelbare content gaat er het best voor zorgen dat je meer klanten bereikt.

Ik heb ooit op Instagram gezien dat een kapper daklozen die er totaal verwilderd uitzagen, weer een frisse coupe gaf. Dit werd heel vaak gedeeld waardoor de kapper er een enorme following bij gekregen heeft. Wees dus origineel!

Kappersvlog
Er zijn een aantal kappers die groot succes bereikt hebben door vlogs te maken over hun werk als kapper of kapster. Sommige hebben het voor elkaar gekregen om allerlei bekende mensen in hun kappersstoel te krijgen waardoor ze een nog groter publiek bereiken.

Als je bekendheid kweekt kun je niet alleen meer klanten krijgen maar ook hogere prijzen vragen voor je diensten. Mensen zien jou dan namelijk als de specialist onder de kappers.

Kappersblog
Als vloggen niks voor jou is, zou je ook een blog kunnen starten. Schrijf allerlei artikelen over dingen die te maken hebben met je vak en plaats deze op je website. Kies onderwerpen waar nog iet veel mensen over geschreven hebben. Je maakt dan meer kans om hoog in google te komen met deze onderwerpen. Als mensen eenmaal op je website komen via de artikelen en weten dat jij een expert bent in jouw vakgebied, kun je ze makkelijker overhalen om klant te worden.

Aanbiedingen en promoties
Geef kortingen of iets extra’s aan nieuwe klanten. Dit kan mond-op-mond reclame bevorderen en het zorgt ervoor dat de drempel om over te stappen van kapper iets lager wordt. Je moet er wel voor zorgen dat je aanbiedingen onder de aandacht komen bij je potentiele klanten. Sociale media leent zich hier perfect voor. Je zou hier ook lokale kleinere influencers kunne benaderen om (tegen een klein bedrag) jouw aanbiedingen te promoten. 

Investeer in SEO
Zorg er voor dat je website hoog in google komt voor bepaalde zoek opdrachten. Als mensen een thuiskapper zoeken, zullen ze vaak het woord ‘thuiskapper’ plus de naam van hun stad intypen als zoekopdracht.

Op YouTube staan allerlei video’s met uitleg over hoe je er voor kunt zorgen dat je hoger in google komt voor zoekwoorden in jouw regio. Dit wordt ‘local SEO’ genoemd. Er zijn ook genoeg bedrijven die dit voor je kunnen doen. Als je dit door een professional wil laten doen vergt het vaak wel een investering van enkele honderden euro’s per maand.

Specialiseer je
Probeer expertise op te bouwen op een bepaald vlak van het kappersvak. Dit kun je het best doen door cursussen te volgen of een kappersopleiding te doen. Als mensen weten dat jij dé specialist bent in wat zij zoeken voor hun haar, zijn ze vaak ook bereid om iets meer te betalen.

Verdien extra bij door producten te verkopen
Als thuiskapper heb je de perfecte kans om extra producten als gel en shampoo te verkopen. Probeer goede producten te vinden van unieke merken op internet en demonstreer ze door ze te gebruiken op je klant tijdens of na een knipbeurt. Als je klanten blij zijn met het resultaat heb je een grote kans dat je iets kunt verkopen. 

Marktplaats
Met een simpele advertentie op marktplaats kan je al enkele klanten trekken. Een advertentie is compleet gratis, tenzij je je website in de advertentie wilt vermelden. Ik zou zeggen baad het niet, dan schaadt het niet.

Administratie

Als je een eigen bedrijf start ben je verplicht om een goede administratie bij te houden. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in je financiën en om goed je belastingaangiftes in te kunnen vullen. Iedere ondernemer is verplicht om vier keer per jaar btw-aangifte te doen en een keer per jaar aangifte loonadministratie

Btw-aangifte
Kappers zitten in het lage btw tarief. Dat betekent dat je 9% btw moet doorbereken aan je klant. Dus als jij 20 euro voor een knipbeurt vraagt, moet je 1,65 euro aan btw moet afdragen aan de belastingdienst.

Op producten die jij inkoopt zoals bijvoorbeeld scharen of shampoo is btw geheven. Meestal is dit 21%. Op bonnen of facturen staat dit bedrag altijd vermeld. Het bedrag dat je aan btw betaald hebt op ingekochte producten mag je terugvragen aan de belastingdienst.

Om btw aangifte te kunnen doen moet jij dus berekenen wat je moet betalen, en wat je terug kunt vragen aan de belastingdienst. Ik heb een perfect artikel geschreven over hoe jij zelf je btw-aangifte kunt doen door Excel te gebruiken. In het artikel staat een gratis Excel bestand dat je kunt downloaden. Hierin leg ik stap voor stap uit hoe je het Excel-document gebruikt en wat je vervolgens moet invullen op de website van de belastingdienst.

Kies een goed boekhoudprogramma!
Het is essentieel dat je een goed boekhoudprogramma kiest. Ik heb voor De zzp gids meerdere boekhoudprogramma’s getest. Hierbij is e-boekhouden.nl als beste uit de test gekomen. 

Via deze link kan je nu 15 maanden gratis e-boekhouden uitproberen. Laat deze kans niet lopen zou ik zeggen!

Wat je nog meer moet doen om thuiskapper te worden

Kamer van Koophandel
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel. Als je een nieuw bedrijf start ben je verplicht om je in te schrijven bij de KvK. Maak een afspraak via de website. Meestal kun je binnen een weekje al terecht bij een kantoor in jouw beurt. Vergeet niet een pakkende naam te verzinnen voor je nieuwe bedrijf!

Lidmaatschap HBA
Als je je inschrijft bij KvK als kapper ben je verplicht lid worden van HBA. HBA staat voor hoofdbedrijfschap ambachten. Zij treden op als belangenbehartiger voor kappers, ze doen onderzoeken en geven voorlichting en advies. Ook krijg je 50% korting als je lid wilt worden van de algemene Nederlandse kapper organisatie (ANKO).

Klanten laten pinnen?
Heb je al nagedacht over welke betaalopties je aan je klanten aanbied? Tegenwoordig heeft bijna niemand meer contant geld in huis. Zorg er dus voor dat je klanten  bijvoorbeeld mobiel kunt laten pinnen